Териториалните планове на правителството за преминаване на България към зелена енергия

...
Териториалните планове на правителството за преминаване на България към зелена енергия
Коментари Харесай

Асен Василев: Всеки миньор може да получи до 140-150 хиляди лева

Териториалните проекти на държавното управление  за прекосяване на България към зелена сила са признати и на следващия ден те ще бъдат изпратени на Европейската комисия. Това стана ясно след днешното изключително съвещание на Министерски съвет.

До ноември държавното управление ще продължи договарянията си с Брюксел. Към момента обаче е ясно, че преди 2038 година няма да има закриване на централи. Но министър председателят акад. Денков не изключи някои от тях да банкрутират по естествени стопански аргументи.

Предвижда се и основаването на държавно дружество, което да следи регионите към Перник, Кюстендил и Стара Загора

Работниците, които желаят да изоставен, ще получат обезщетение в размер на 36-месечни хонорари. Това обаче ще става по избрани критерии. Предвижда се и основаването на държавно дружество, което да следи регионите към централите – като Перник, Кюстендил и Стара Загора, с цел да бъдат избегнати проблемите.    

Президентът подлага на критика държавното управление за териториалните проекти за преход към зелена сила

„ Никакво отсрочване не може да се направи, тъй като рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 милиарда лв., които могат да бъдат изгубени в случай че изпуснем този период. Второ - в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038-ма. Трето - няма дати за затваряне на съответни въглищни централи. Постепенно - по стопански аргументи, някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто тъй като стопански няма да бъде допустимо те да действат повече. Затова през днешния ден, след диалозите с двата синдиката, се договорихме, че ще има съществени обществени пакети “, сподели акад. Денков.

Дружеството-концесионер може да получи финансиране, с цел да възвърне терените, нарушени от въгледобива

„ Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Както знаете заплатите в мините са много високи. Това значи, че един подобен пакет би бил сред 140-150 хиляди лв. на служащ “,  

„ Спрете с митингите, вашите представители би трябвало да дойдат тук за договаряния, тъй като това е методът да се търсят решения. А тези, които желаят да продължат да стачкуват, дано го вършат по легален метод “, прикани акад. Денков.

Остава блокирано придвижването на Прохода на Републиката и Подбалканския път

Утре проектът на България за прекосяване към зелена сила ще бъде импортиран в Европейска комисия. До ноември обаче ще се водят диалози както с Брюксел, по този начин и със синдикатите, посочи министър председателят. По-рано той  отговори на рецензиите на сътрудниците си:

Компаниите, които са декларирали инвеститорски интерес, ще преминат през състезания, само че експлоатирането на тематиката е „ грозна и политическа “.Създаването на парламентарна комисия, която да следи разходването на европейските средства, са „ споделена отговорност “.На място с протестиращите договаря зам.-министърът на енергетиката, който е водещ експерт в бранша.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР